Apie žmogaus galiojimo laiką: kaip prailginti gyvenimą

Straipsniai

 Karantino metu taikomos nuolaidos: 1val. -15 eurų

,,Būkite kaip vaikai”

Vakar lankiau seniausią pagal gimimo datą savo giminės moterį,  kuri savo besistebinčiuoju AŠ   (ne todėl, kad dėl demencijos sugrįžo į vaikystę su pliušiniais meškučiais) yra jaunesnė už visažinius jau beveik pensijinio amžiaus savo  vaikus. Jai vis dar kelia džiugią nuostabą kūdikėlių proanūkų pirmasis garsus juokas, šįmečio naminio vyšnių  vyno skonis, anūkės vyro nepaprastai getoni garbanoti plaukai, mano pačios siūta suknelė iš audinio gbaliukų, kurie ,,Humanoje’ buvo skraistėmis po 30 eurocentų, mano dukros akivaizdžiai nauji batai ir daugelis kitų dalykų, kurių mes dažniausiai net nematome arba mums atrodo, kad jau viską seniai seniai išbandėme, patyrėme, pamatėme, žinome, kaip gyventi teisinga, o kaip ne.  Dar ir kitus galime  pamokyti. O štai ši mano giminės moteris sako, daug ko nežino, bet labjausiai yra nustebusi,  kad nebejautė, kaip prabėgo, ištirpo  tie metai, taip greitai ir linksmai.  Visos devynios dešimtys, kupinos atvirumo naujoms patirtims, dainų ir džiugesio. Gaila, kad dabar džiaugsmo pačiai parsinešti jau sunkoka: kojos neleidžia. Bet ta asmenybės dalis, apie kurią galima pasakyti Kristaus žodžiais ,,Būkite, kaip vaikai”, ji niekur nedingo, ji  vis dar mato viską džiaugsmingu žvilgsiu.  Tas vidinis vaikas vis tiek  krykštauja ir nepaliauja stebėtis.

Kiekvieną kartą kai einu aplankyti šią moterį, niūriai kopiu į n – tąjį daugiabučio aukštą, sunkiai nešdama laiptais mintį, kad jai, šiai moteriai turėtų būti  sudėtinga   judėti laiptais,  tik kitiems padedant  ji gali įkvėpti šviežio oro gurkšnį.

Grįžtu pasišokinėdama laiptais žemyn, pati kaip vaikas, dar kartą pasitvirtinusi tiesą, kad kiekvieno žmogaus galiojimo laikas baigiasi tada, kai žmogus pats nusprendžia. Kai žmogus leidžia užaugti, subręsti, pasenti, ir pagaliau numarinti savo vidinį vaiką.

 Atrastas jaunystės eliksyras

Jau daug metų mokslininkai ieško jaunystės eliksyro. Neseniai pavyko įminti mįslę, kad už senėjimą yra atsakingi telomerai. Telomerai yra minatiūrinės apsauginės struktūros, chromosomų galuose. Tai tarsi plastiku aplieti batų raištelių galai,  kurie apsaugo chromosomą bei  DNR nuo išsipynimo,   ir yra tiesiogiai susiję  su senėjimu.   Kiekvieną kartą pasidalijus ląstelėms, telomerai trumpėja, kol palaipsniui pasiekia kritiškai trumpą ilgį, Kuo trumpesni telomerai, tuo labiau DNR tampa pažeidžiama, o ląstelės nustoja dalytis,  pradeda senti. Trumpėjant telomerams  vyksta organų susidėvėjimas, prasideda su amžiumi (ir ne tik) susijusios ligos. Kuo ilgesni telomerai, tuo žmogus atrodo ir jaučiasi  jauniau, tuo mažesnis jo biologinis amžius. Manoma, kad ląstelės gyvenimo trukmė yra užkoduota telomerų ilgyje. Vis tik mokslininkai atrado galimybes prailginti telomerų ilgį. Tai statybinė medžiaga  –  fermentas telomerazė, atkuriantis telomerus ir neleidžiantis jiems trumpėti. Už šį atradimą mokslininkams Elizabet Blackburn, Kėrol Greider ir Džekas Šostakas 2009 m.  buvo įteikta Nobelio premija.

Sveiko gyvenimo principai

Nustatyta, kad  fermento telomerazės aktyvumą didina visai paprasti sveiko gyvenimo principai:

  1. Sveikatai palanki mityba
  2. Fizinis aktyvumas
  3. Kokybiškas miegas
  4. Rūpinimasis psichine sveikata
  5. Atsisakymas  žalingų įpročių
  6. Draugiška socialinė aplinka

Klinikiniais tyrimais  įrodyta, kad pradėjus gyventi pagal šiuos principus, telomerai per 5 metus pailgėja apie 10 proc.

Negatyvaus mąstymo poveikis telomerams

Visai neseniai sužinota, kad senstame per anksti ir dėl negatyvaus mąstymo. Psichologė Elissa Epel  atlliko klinikinius tyrius, kur buvo stebėta, kaip mūsų mintys veikia telomerus. Nuolatinis gręžiojimasi atgal, prisimenant nemalonius įvykius, arba lyginant, kaip anksčiau buvo gyventi geriau (pvz., sovietmečiu), ,,įsikabinimas‘‘ į senas nuoskaudas,  nesėkmių lūkesčiai ateityje, ciniškas požiūris į kitų žmonių ketinimus, projektus, gyvenimo būdą, nuolatinis savęs ir kitų,, ketvirčiavimas‘‘ už esamas ar įsivaizduojamas nuodėmes, pastovus niurzgėjimas, nepasitenkinimas viskuo ir visais mažina fermento telomerazės aktyvumą, trumpėja mūsų telomerai, ląstelės nustoja dalintis, sensta mūsų kūnas ir protas, pradeda kibti  ligos (infekcinės, onkologinės, diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ir t.t.) Laisva valia mes užsiimame savinaika. Naikiname genetiškai mums duoto amžiaus trukmę.

Kaip prailginti žmogaus galiojimo terminą?

Tuo tarpu kūrybiškumas, žingeidumas, sąmoningas atvirumas naujoms patirtims  ir viskam, kas   vyksta čia ir dabar skatina sveiką biocheminę  aplinką telomerams  ir  ląstelių ilgaamžiškumą.

Ar mes galime  prailginti savo galiojimo terminą: gyventi pilnavertį socialinį gyvenimą ne tik tiek, kiek  mums duota genetiškai, bet ir ilgiau?  Taip, galime!

Ką daryti?

Kai tik pastebėsite, kad jūsų protas klaidžioja po negatyvių minčių sąvartyną, trumpam sustabdykite veiklą, kuria tuo metu užsiėmėte, keletą kartų taisyklingai įkvėpkite ir iškpėpkite (pilvinis kvėpavimas) ir  keturiais  sąmoningais žingsniais pamėginkite atsiverti pozityviam mąstymui:

Pirmas žingsnis. Įvardinkite mintis. Pvz, ,,aš dabar nerimauju dėl ateities, aš graužiuosi  dėl praeities, aš dabar pykstu, aš negaliu  ir  nenoriu atleisti“ ir t.t. arba tiesiog apibendrinkite:,,Ką aš dabar darau? Rausiuosi po savo  gyvenimo šiukšles“

Antras žingsnis. Pasakykite sau:,, Bet aš nesu mano mintys“ arba „Aš nesu mano negatyvios ar gynybinės mintys“.

Trečias žingsnis. Sugrįžkite į  ,,čia ir dabar‘‘. Prispauskite delną prie delno vidinėmis pusėmis ir lengvai patrinkite vieną į kitą keletą ar keliolika sekundžių. Tai puikus fizinis veiksmas, sugrąžinantis į esamą aplinką ir dabartį.

Ketvirtas žingsnis. Patvirtinkite savo įsitraukimą į dabartį. Apsidairykite aplink, įsidėmėkite, kur esate ir ką veikiate. Pasakykite sau:,, Aš visiškai esu užsiėmęs dabartimi, sąmoningai ir su maksimaliu dėmesiu esu  atviras viskam, kas vyksta čia  ir dabar“.,Džiaugiuosi kiekviena dabarties akimirka“.

Jeigu jūsų protas vėl pradės klaidžioti po nemalonius išgyvenimus, būkite sau malonūs, neteiskite savęs, nieko nėra tobulo. Pamėginkite vėl save sugrąžintii tais pačiais žingsniais į dabartį. Jeigu pamatysite, kad vieniems sunku pagydyti savo gyvenimą, galbūt reikia specialistų pagalbos. Kreipkitės. Psichologas Marijampolėje pasiruošęs jums padėti.

„Proto ir kūno sveikatos paslaptis yra ne gedėti dėl praeities, nerimauti dėl ateities ar numatyti bėdas, bet  išmintingai ir nuoširdžiai gyventi dabartimi“. Buddha

Straipsnį parengė Vytautė  Venčkauskienė pagal  https://www.psychologytoday.com/intl

Nuotraukos iš  https://www.pinterest.com/