Baimė yra pavojingesnė už Korona virusą

Straipsniai

 Karantino metu taikomos nuolaidos: 1val. -15 eurų

Dangus griūva!

Visi žinome pasaką ,,Dangus griūva“, apie tai , kaip katinėliui ant uodegytės kopūsto lapas užkrito. Katinas nesuprato, kas palietė jo uodegėlę, todėl  pagalvojo, kad tikriausia dangus užkrito ant uodegėlės, išsigando, ir leidosi bėgti šaukdamas, kad dangus griūva, reikia bėgti. Paskui jį nusidriekė ilgiausia uodega  panikuojančių žvėrių, bandančių pabėgti nuo griūvančio dangaus, kol galiausiai meška pareiškė, kad čia tik kopūsto lapas peliaujančiam katinėliui uodegytę palietė. Žvėrys visi atsipūtė, gal kam ir gėda buvo, kad išsigando kopūsto lapo (bet pasaka apie tai nutyli) ir , meškai paliepus, visi sugrįžo namos prie savų reikalų.

Pasakos moralas Psichologo Marijampolėje akimis

Kai sutinkame reiškinį, kurio mes neatpažįstame, mūsų protas bando suprasti, kas tai. Galvoje pradeda suktis įvairios mintys, bandančios paaiškinti reiškinį. Priklausomai nuo to, kokią mintį priimsime, kaip faktą, priklausys mūsų savijauta, o  nuo jos –  ir mūsų elgesys. Taigi, įvykių eiga būtų tokia:

  1. Katinėlio uodegytę paliečia neatpažįstamas objektas (kopūsto lapas)
  2. Katinėlis prisileidžia mintį, kad tikriausiai griūna dangus
  3. Katinėlį nuo šios minties apima siaubinga baimė, perauganti į paniką
  4. Katinėlis leidžiasi bėgti klykdamas, kad griūva dangus
  5. Išgirdusiems šią žinią žvėrims įsijungia tas pats mechanizmas, prasideda masinė psichozė, ir po mišką blaškosi panikos apimti visi žvėrys
  6. Galiausia meška – stambiausias miško gyventojas (paprastai pasakose simbolizuoja jėgą, ramybę), ko gero, pats išmintingiausias ir dėl savo dydžio galintis matyti toliausiai, praneša, kad tai tik kopūstlapis, ir liepia žvėrims grįžti prie savų reikalų, nes nėra jokio pavojaus.

Pamąstymui, o jeigu tikrai griūtų dangus, ar galėtume nuo to pabėgti?

Kuo ši situacija nepanaši dabartinei psichozei, apėmusiai kai kurias šalis dėl korona viruso? Ir kur ta toliaregė meška, kuri pasakys, ,,STOP, liaukitės, pavojus atšaukiamas. Nuo gripo, miršta 7 proc. susirgusių (pagal pasaulinės sveikatos organizacijos  duomenis). Dar didesnis procentas mirtingumo yra nuo onkologinių ligų, širdies ir kraujagyslių ligų. Pagaliau esminė žinia – ESAME MIRTINGI“.

Įjunkime minčių filtrą

Ir pati geriausia apsauga nuo korona viruso, o dar tiksliau, nuo panikos, susijusios su virusu – MINČIŲ FILTRAS MŪSŲ SMEGENYSE! Pirmiausiai jo reikia valstybes valdančių institucijų vadovams. Interpretuojant pasaką, tai būtų – katinėliai, (o gaila, kad ne išmintingos meškos), turėtų mintį ,,dangus griūva‘‘ keisti mintimi ,, nagi, pasižvalgysiu toliau ir giliau“, taigi,  daugiau ištyrinėtų situaciją, palygintų statistinius sergamumo ir mirtingumo duomenis kitomis ligomis simtomus, kurie tokie patys, kaip sezoninio gripo, ir tik tada jau nuspręsti, kaip ir kokio lygio  pavojų ištransliuoti žmonijai, nes minios psichologijos dėsniai, kaip matome, veikia: baimė yra daug  labiau užkrečiama už patį korona virusą. Ji neturi jokių sienų, nėra jokių apsauginių skysčių, nes ji plinta per mintis. Tad įsirenkime kiekvienas savo galvose minčių filtrus. Žinoma, tai nėra labai lengva, ypač tai žmonijos daliai, kuri turi sovietmečio patirtis (Černobylio, Sibiro tremties, blokadų ir kt.) Jie išgyveno  patirtis, kai visko trūko, tad  buvo stengiamasi kaupti viską, ypač maistą. Vieni pasveiko iš tų patirčių ir gyvena įprastą savo gyvenimą, kitiems tos patirtys vis dar kraujuoja, todėl pranešimai apie naujus susirgimus, sienų uždarymą, izoliaciją skatina gyventi  vien baime ir veja į parduotuves ir vaistines. Kadangi baimė yra užkrečiama, pagal minios psichologijos dėsnius, tad dalis žmonių, pamatę, kad kiti kaupia atsargas, daro tą patį. Viskas vyksta pagal sniego gniūžtės principą. Jai pasiduoda ir jaunesni žmonės, ypač auginantys vaikus, atsiranda antrinė baimė – au ne dėl paties viruso skelbiamos  galimos izoliacijos,  kuomet galėtų sutrikti tiekimas, o dėl to, kad kiti panikuojantys piliečiai, viską išpirks (ypač tai aktualu kaimo gyventojams, kur nėra stambių prekybos tinklų). Tuomet atsiranda nerami mintis; ,,o ką aš duosiu valgyti savo vaikams?“

Apsaugokime save nuo baimės viruso

Tad ką daryti? Ką kiekvienas mes asmeniškai galime padaryti, kad apsaugoti save ir artimuosius, visų pirma, nuo baimės viruso:

  1. Užsiimkime savo reikalais
  2. Žiurėkime tik pramogines, kultūrines laidas
  3. Klausykime muzikos
  4. Jokių informacinių laidų!
  5. Bendraukite su pozityviai mąstančias žmonėmis

Vis tik, jeigu nepavyksta atsiriboti  nuo informacijos, MĄSTYKITE KITAIP IR  FILTRUOKITE INFORMCIJĄ:

  1. Ieškokite informacijos apie sergamumą ir mirtingumą kitomis ligomis. Tai padės suvokti, kad pavojus nėra toks didelis, koks skelbiamas, neleis pasiduoti panikai
  2. Pamąstykite kam nauda nuo šio pavojaus paskelbimo?O gal kartais kažkas susikraus milijonus (pvz., farmacinės kompanijos, prekybininkai ir t.t.) ? Ar jūs norite būti tas, kuris padeda sukrauti milijonus kitiems?
  3. Pamąstykime, kodėl būtent Kinijoje taip greitai plinta susirgimas, kodėl miršta žmonės?(palankios sąlygos infekcijai plisti dėl didelio gyventojų tankio ir didelio atmosferos užterštumo)
  4. Pasidomėkite, kokia situacija kitose pasaulio šalyse, kaip reaguoja kitų šalių vyriausybės, žiniasklaida, ieškokite šios info užsienio žiniasklaidoje
Baimė pavojingesnė už pačias ligas

Jeigu  vis  tiek labai baisu ir neramu, ATMINKITE, KAD BAIMĖ PAVOJINGESNĖ UŽ PAČIAS LIGAS. BAIMĖ SILPNINA JŪSŲ IMUNINĘ SISTEMĄ!!!

Kai mes labai kažko bijome, mūsų organizmas intensyviai gamina streso hormonus, kurie griauna mūsų imuninę sistemą, mažėja mūsų gynybinės galios, negana to,  nuo patiriamo streso paūmėja lėtinės ligos, o tai reiškia, kad mes patys, laisva valia – savo kūnus paruošiame korono virusui.

Šiame straipsnyje pateikiama Kinijos statistinė informacija apie mirtingumą nuo korona viruso Kinijoje. Atminkite, kad čia infekcijos epicentro informacija, mes gyvename kitokiomis (geresnėmis) sąlygomis. Tai turėtų jus nuraminti: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/kinijoje-skelbiama-kam-koronavirusas-yra-pats-pavojingiausias-amzius-ligos-lytis-57-1282774

Žinoma, nerealus optimizmas taip pat gali pakenkti: jeigu visai ignoruosime žinias apie virusą, kišime galvas ten, kur tikrai pavojinga, kvailai rizikuosime, visko gali nutikti.

Geriausias būdas stiprinti imunitetą – tikrai ne šiuo metu  farmacininkų ypač aktyviai brukami  imunitetą stiprinantys maisto papildai, net ir ne česnakai ar svogūnai, o   pozityvus mąstymas, ir, žinoma, juokas.

Pabaigai anekdotas iš FB:

Daugiau anekdotų skaitykime   FB puslapyje ,,Pajuokavau“

Straipsnį parengė Vytautė Venčkauskienė