Pavasarį esame laimingi, ar tik priversti tokiais apsimesti?

Straipsniai

psichologė marijampolėje

Psichologai pastebi, kad vos po žiemos atšilus orams kartais žmonės psichologo konsultacijas, psichoterapiją pakeičiaį „grėblioterapiją“. Daugelis pasakytų: „Paėmei grėblį į rankas, išėjai į laukus, pavasarinis vėjas prapūtė smegenis, o pūslėtos rankos ir skaudama nugara – va, tau ir pats geriausias psichoterapijos kursas.“ Ir jie bus teisūs, nes daug kam prabudusi gamta, šiluma, ilgėjančios dienos sukelia džiaugsmą, išsklaido niūrias nuotaikas, tačiau anaiptol ne visiems. Yra žmonių, kuriems vien mintis apie laikrodžio rodyklės pasukimą viena valanda atgal, sukelia siaubą.

pasichologe marijampoleje

Kodėl pavasarį pasijuntame bejėgiai

Pasaulio mokslininkai teigia, kad pavasarį depresiškos nuotaikos užklumpa kas antrą suaugusį planetos gyventoją, o kai kam nuotaika pablogėja vasarą. Tai galima vadinti grįžtamuoju , sezoniniu liūdesiu arba sezonine depresija.

Dienos ilgyn, dilgėlės patvoryje vis aukštyn, o mūsų nuotaika vis blogyn. Kodėl? Todėl, kad :

  • Ir vėl prasideda lauko darbai, visai neaišku, kaip pavyks suspėti suderinti darbą keliais etatais ir darbą sklype.
  • Artėjančios atostogos sukelia galvos skausmą – kaip ir kur atostogauti, į kokias stovyklas išleisti vaikus, viskam taip pabrangus.
  • Kalendorius rėkia: „ jau pavasaris!“, vėl teks vaidinti laimingus, kad įtikti kitiems.
  • Teks išlįsti iš savo slėptuvių – storų pūkinių striukių, megztinių, ir save sugrūsti į bikinius, šortus, o juk vaizdas veidrodyje mums nepatinka, taigi, vėl mažinsime „gero žmogaus“ apimtis „stebuklingomis“ dietomis ir sportosalėmis.
  • O dar reikės surengti kasmetinę šventę (ech, kaip visa tai išvargina fiziškai, finansiškai ir visaip kitaip!) visai giminei vestuvių metinių ar gimtadienių proga.
  • Dar tas pasaulinis klimato atšilimas, tie besiartinantys karščiai, kuomet tik norisi lįsti į tamsų ir vėsų rūsį!

Psichologė Marijampolėje

Ir dar todėl, kad:

  • Keičiantis sezonams, keičiasi mūsų miego-budrumo ritmai. Biologiniam organizmo laikrodžiui – dviejų smeigtuko galvučių dydžio smegenų struktūrai – tenka prisitaikyti prie pokyčių, o prailgėjęs šviesos periodas mažina mūsų smegenyse miego hormono melatonino gamybą. Mažiau melatonino, reiškia, mažiau ir geros nuotaikos hormono-serotonino.
  • Trūksta natūraliai gamtoje užaugintų vitaminų;
  • Dėl genetinių, biologinių faktorių, asmenybės tipo, patirčių kartais tiesiog esame „rudens žmonėmis“ , ir margaspalviais lapais padengtas Marijampolės poezijos parko takas mums reiškia užbaigtus darbus, poilsį, atsipalaidavimą po vasaros maratono ir džiaugsmą.

Psichologas Marijampolėje

Kaip įveikti pavasarinį liūdesį:

  • Imkimės „grėblioterapijos“ . Tai gali pakeisti sporto salę ir tuo pačiu sutaupyti laiką, o grėbliu užkabintas pradėjęs želti vitaminų karalienės – dilgėlės krūmelis ne tik virs skaniu patiekalu, bet ir pakeis „stebuklingą“ dietą ir praturtins jus natūraliais vitaminais. Nebarkime savęs ir nebauskime ekstremaliomis priemonėmis už per žiemą sukauptus „lašinukus“.
  • Atsisakykime mus varginančių švenčių, jeigu bijote „ką žmonės pasakys“. Praneškime plačiai giminei iš anksto, kad šįmet nešvęsime įprastinio gimtadienio ( taip sumažinsime VBS (viena boba sakė) agentūros efektą ir tuo pačiu sutaupysime atostogoms).
  • Atostogas planuokime labai kruopščiai ir iš anksto, taip išvengsime finansinės katastrofos ir galėsite suplanuoti kiekvienam pagal jo poreikius ir galimybes – juk nebūtina netoleruojantiems šilumos vidurdienyje keptipaplūdymyje, tam yra rytas ir vakaras.
  • Miegokime pakankamai, taip skatinsime miego ir džiaugsmo hormonų gamybą.
  • Jeigu kiekvienais metais tuo pačiu sezono laiku mus užplūsta ilgai trunkantis blogos nuotaikos periodas, paklauskime savęs, gal šis laikotarpis siejasi su kažkokiais praeityje susijusiais liūdnais įvykiais? Jeigu taip, pasikalbėkime apie tai su kuo nors.
  • Jeigu esame „rudens žmogus“, pasivaikščiokime jau dabar po parką, žiūrėdami į fontaną, įsivaizduokime jį pilną rudeninių lapų. Vieni su džiugesiu laukia pavasario, mes džiugiai lauksime rudens.
  •  Neprivalome atrodyti linksmais, kad būtume tokie „kaip visi“. Kiekvienas turi teisę į liūdesį, kaip ir į visus kitus jausmus. Svarbu, kad liūdesys neperaugtų į depresiją.

Psichologas Marijampoleje

Sekite naujienas Facebooke:
PSICHOLOGAS MARIJAMPOLĖJE

Autorinės teisės priklauso autorei, kuri yra psichologė Marijampolėje Vytautė Venčkauskienė, straipsnį publikuoti be autorės sutikimo draudžiama.
Žymės: Psichologas Marijampolėje, Psichologas Marijampoleje, Psichologė Marijampolėje, Psichologe Marijampoleje, Marijampolės psichologė, Psichologinė pagalba, Psichologo konsultacija.