Viskas įmanoma

Straipsniai

progyv1

Eilė už šeimos gydytojo kabineto durų:

–          O  aš tų vaistų nuo spaudimo visai negaliu  gerti! Pradžioje nuo jų  dar tik kojos tino, o paskui kad pradės ir liežuvis tinti! Taip sutino, kad vos burnoje telpa, bet aš greitai ledukų iš kameros į burną, ir po truputį atleido. Toj instrukcijoj yra parašyta, kad viskas gali sutinti, net gerklos, tada ir uždusti gali, jeigu nespėsi „greitukės“ išsikviesti. Prašysiu daktarės, kad kokių nors  kitokių išrašytų. Šitie visai netinka.

pasgyd

–          O mano psichiatrė niekaip man nuo depresijos vaistų neatitaiko. Vos tik išgeriu tabletę, iškart visas jėgas atima, o paskui dar  kad pradės širdis krūtinėj duotis, oro trūkti, atrodo, kad jau paskutinioji ateina! Prie „pašalinio veikimo“ parašyta, kad viskas taip ir būna.  Jau aš tokių vaistų tai negersiu, tegul kiti „trūcijasi“!

Šis pokalbis, rodos, toks  pažįstamas, kaip ir daugeliui patirtas jausmas, kai prariję naujai paskirto vaisto tabletę su baime laukiame negatyvaus šalutinio poveikio, kuris, mokslininkų teigimu,  stipriau ar silpniau pasireiškia apie 70 %  perskaičiusių ir žinojusių apie jį. Kartais atrodo, kad galbūt  kai kuriems žmonėms būtų geriau  visai nežinoti tų šalutinių efektų – daugiau būtų  pasveikusiųjų, sumažėtų pacientų eilės poliklinikose. Tai tikriausiai būtų teisinga, jeigu mes neturėtume proto ir su juo susijusios laisvos valios rinktis, kuo tikėti ir pasitikėti, o kuo – ne.

Viktoras Franklis, garsus austrų psichiatras,  išgyvenęs Aušvico koncentracijos stovyklą, savo neprilygstamoje knygoje „Žmogus ieško prasmės“ rašo apie vieną  kalinio –  muzikos profesoriaus sapną, kuriame kažkoks balsas  išpranašavo, jog profesorius bus išlaisvintas iš koncentracijos stovyklos kovo 30 d. Sapną žmogus sapnavo vasario mėnesį ir nuo to laiko gyveno viltimi, nors stovykloje siautė vidurių šiltinė. Pasveikdavo tik tikintieji pasveikimu.  Artėjo balso nurodyta kovo 30 – oji, bet karo eiga išlaisvinimo nežadėjo.  Kovo 29 d. profesoriui paūmėjo vidurių šiltinė, ir rytojaus dieną jis mirė.  Aprašyti atvejai -tai nocebo efektas, kai pesimistiniai nuostatos ir lūkesčiai sukėlė fatališkai žalingą poveikį.

Proto galia pranoksta vis dar ribotas žmonijos žinias apie mūsų smegenis. Yra aprašyta tūkstančiai atvejų, kai protas per lūkesčius išgydė  begalę ligų. Ir tai yra placebo efektas. 2002 metais gydytojas Briusas Moslis norėdamas ištirti placebo poveikį chirurgijoje daliai pacientų atliko fiktyvias kelio sąnario operacijas. Gavę dalinę nejautrą pacientai ekrane stebėdavo chirurginę ntervenciją į kelio sąnarį, manydami, kad tai operuojami būtent jų sąnariai. Placebo operacijos metu būdavo atliekami pjūviai, kad liktų operacijos įrodymas. Dvejus metus pacietai nebuvo informuojami, kokia operacija jiems atlikta. Rezultatai stulbino:  iki operacijos vos paėję pacientai gyveno normalų gyvenimą be skausmų.Tai įrodė, jog pacientų įsitikinimai svarbesni už pačią operaciją.

pas-gydytojas

Placebo ir nocebo   įrodo, jog likimas mūsų genuose neįrašytas, nes protas gali pats gydyti, pats ir susargdinti. Pasitaiko, kad pacientas, jam per klaidą pranešus, jog serga vėžiu ar kita mirtina liga, miršta po kelių savaičių, nors iš tiesų ta liga nesirgo.  O rimtai sergantis vėžiu, bet dėl sunkios protinės negalios nesuvokiantis situacijos rimtumo žmogus  be jokio gydymo pasveiksta per kelis mėnesius. Taigi, mintis  lydinčios emocijos labai stipriai veikia kūną,   reiškia, mūsų mintys yra mūsų likimo kalviai.

Tad  išbraukime iš savo žodynų  ir gyvenimų žodį „neįmanoma“ ir  išdrįskime svajoti, patikėkime galintys pakeisti savo gyvenimus, pamatykime tikrovę, kokia ji galėtų tapti.   Vieni mus kritikuos, kiti vadins bepročiais ar idealistais, galbūt jie iš dalies bus teisūs, bet, laimei, tokia yra žmonijos istorija: pasaulio pažangos kaltininkai – svajotojai, drįsę pranešti, kad žemė yra apvali „ir vis dėlto ji sukasi!“Jeigu ne jie, mes tikriausiai tebegyventume urvuose, ir skrydžiai į kosmosą būtų tikrai  „ne mūsų nosiai“.

progyv4

Psichologas Marijampolėje nuo spalio 15 organizuoja patyriminę grupę „Viskas įmanoma“ . Grupė skirta suaugusiems asmenims,  norintiems pagerinti savo  gyvenimą ir sveikatą per savo  proto galių pažinimą. Sekite informaciją:  www.psichologasmarijampoleje.lt ir https://www.facebook.com/Psichologas-Marijampol%C4%97je-455765427959998/?ref=aymt_homepage_panel

Paštas susidomėjusiems : vytaute@psichologasmarijampoleje.lt