O ,, Marijos žemėje“ kol kas saugu

Straipsniai

  Karantino metu taikomos nuolaidos: 1val. -15 eurų

Išgyvename laikus, kurie, be abejonės, įsirašys į žmonijos istoriją, mūsų ir ateinančių kartų protus, kuomet pasaulis suskyla į raupsuotuosius (užsikrėtę COVID 19) ir  sveikuosius (kol kas).

O,,Marijos žemėje“ kol kas  pakankamai gera situacija.  Dėl to dabar pats laikas pasinaudoti  senolių posakiu :  ,, Ruoškis blogiausiam, tikėkis geriausio‘‘.

Kiekvienas iš mūsų asmeniškai būten dabar turime tam laiko. Pasinaudokieme šiuo posakiu išmintintingai.

Taigi :

  1. Visiškai ir vienareikšmiškai laikomės visų karantino reikalvimų.
  2. Apsipirkti stengiamės eiti į mažas parduotuvėles, einame kuo rečiau, pvz., 2 kartus per savaitę.
  3. Rašoma, jog česnakai neapsaugos jūsų nuo užkrato. Vis tik, jeigu  mums kažko labai reikia, ką galime gauti tik prekybos centre, gerai užvalgome česnakų ir pirmyn!  Saugus atstumas garantuotas: česnako nevalgę, tikrai jus aplenks mažiausiai 3  metrų spinduliu 🙂
  4. Rūpinamės ne tik savo fizine, bet ir psichine sveikata. Kaip tai padaryti?

  • Vos tik pajautę, kad kuriame apokaliptinius scenarijus ,, kas būtų, jeigu būtų“,                stabdome save ir grąžiname  į ,, čia ir dabar‘‘,   lengvai patrindami delnus                    vienas į kitą keliolika sekundžių (dar geriau – įsižnybame sau). Šis  fizinis                     veiksmas atitraukia mus nuo apokaliptinių scenarijų kūrimo ir  įmeta į                  .       kasdieninę tikrovę, kur žmonės miega, valgo, eina pasivaikščioti, prižiūri                         vaikus,  meistrauja garaže dviratį ir t.t.
  • Vejame šalin visas neramias mintis. Tai padaryti padės šis video.                                         Medituojame (apie meditaciją  čia). Klausomės šio įrašo  ir darome tai, kas                    siūloma.
  • Užsiimame tapingu (emocinės laisvės technika). Tapingo                                                     pristatymas  čia. Tapingą, kaip paleisti baimes, rasite čia.
  •  Meldžiamės, kas galime.  Malda, kaip ir meditacija, veikia gydančiai ir kūną, ir              protą.
  • Vykstame į mišką, pasirenkame vietą, kur nėra pašalinių žmonių. įkvėpę kuo               daugiau oro,  rėkiame iš visos sveikatos: ..Aaaaaaaaaaaa”. Stengiamės rėkti kuo         ilgiau. Šis pratimas  ne tik gerai profilaktiškai veikia mūsų kvėpavimo sistemą,  bet ir išventiliuoja (paleidžia) visus susikaupusius slegiančius jausmus. Jeigu  vyksite į mišką su  mažamečiais vaikais, rėkite  į  sveikatą visi kartu.  Rėkimą  paverskite žaidimu, pasakykite vaikučiams, kad čia varžybos, laimi tas, kas ilgiau rėkia. Tai suteiks daug džiaugsmo  ne tik mažiesiems, bet ir jums patiems.
  •  Dainuojame, grojame pučiamaisiais. Valo kvėpavimo takus, mažina stresą, sukuria gerą nuotaiką.
  • Sportuojame. Sportas, kaip žinia, ne tik stiprina fizinį kūną, bet yra ir geras emocijų   ,,paleistuvis”.
  • Dalyvaujame FB žaidime ,,Priimu išššūkį”. Senų nuotraukų peržiūra sukelia prisiminimus, daug įvairių egzistencinių pamąstymų, nostalgiją praeičiai (dažnai praeitį idealizuojame jau vien dėl to, kad buvome gerokai jaunesni, ir veidrodžiai rode geriau), kelia daug smagių emocijų, atitraukia nuo informacijjos srauto apie COVID – 19.
  • Stengiamės daryti gerus darbus. Padedame kitiems, kurie neturi galimybių pasirūpinti savimi. Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, vertybių skalėje į pirmąsias vietas iškeliantys  pagalbą kitiems, pasižymi daug geresne sveikata ir ilgesne gyvenimo trukme už tuos, kurie prioritetus atiduoda kitokioms vertybėms (pvz., įžymybės statusui, valdžios, pinigų turėjimui ir pan.)
  •  Užduodame sau filosofinį – egzistencinį  klausimą :,, Kuo užsiimčiau, kaip norėčiau gyventi, jeigu žinočiau, kad man būtų likę gyventi, tarkim, 1 metai, 1 mėnuo, 1 savaitė ar 1 diena?“Dirbantys hospisuose sako, kad baigdami gyvenimą, žmonės labiausiai gailisi ne to, ką padarė, o tų dalykų, kurių nepadarė: per mažai keliavo, mylėjo , darė gerų darbų, per mažai laikėsi medikų rekomendacijų. Taigi, paklauskime savęs.  Kai atsakysime sau į šį klausimą, iš savo pačių atsakymų pasisemsime daug gerų idėjų, ką veikti šią akimirką ir visas  likusias  karantino (kuris neabejotinai užsitęs) dienas, o gal ir visą mums genetiškai užprogramuotą likusį  gyvenimą.

Likime saugūs, būkime sveiki, ir sėkmės generuojant laisvalaikio idėjas!

Straipsnio autorius Vytautė Venčkauskienė. Nuotraukos iš asmeninio archyvo.